Študentje 1. letnika pomorstva spoznavali sisteme motorne ladje Venus-Heritage

datum: 11.06.2018

31. maja smo izvedli ogled ladje na privezu v koprskem pristanišču.


V okviru predmeta Ladijski elektrosistemi si ogledali sisteme ladje, namenjene za prevoz razsutega tovora (LOA 234.90 m, širina/beam 38.00 m, ugrez/draft 14.40 m) - v sodelovanju kap. Valterja Subana, kap. Darjana Jagnjiča, ter spremstvu as. Dejana Žagarja in doc. Franc Dimca. Po vožnji z luškim avtobusom smo se na terminalu povzpeli na krov in po pravilih ISM opravili pregled dokumentov. Prvi častnik krova je na prostornem poveljniškem mostu kar prepustil besedo kap. Jagnjiču. Obiskal nas je tudi poveljnik ladje. Prepričali smo se o številčnosti opreme za GMDSS, za upravljanje, navigacijo in za nadzor ladje. V prostoru za baterije smo opazili razsvetljavo vrste Ex, med antenami so izstopale satelitske z označenim varnim območjem, pozorni smo bili tudi na VDR.

V vročem podpalubju smo poleg glavnih in pomožnih strojev ( HITACHI MAN B&W 6S60MC-C (MK -VII), 14,969 PS @ 95.7 RPM) ter z njimi gnanih generatorjev (3x Yanmar 550 KW @ 900 RPM), pozornost posvetili tudi krmarskemu stroju, požarno-varnostnim napravam in zaščitni elektroniki. V prostoru za zasilni generator nam je prvi častnik odgovarjal na vprašanja o posebnostih delovanja sistema.

Študentje so bili z ogledom zadovoljni. V živo so videli ladijske naprave (I. Bizjak), izvedeli čemu služijo, katere so namenjene za vsakodnevno uporabo, katere le v nujnih primerih, ter da bo očitno potrebno upoštevati jasna in razločna opozorila in napotke, ki so izobešeni povsod po ladji v angleškem jeziku.