Dogodki in obvestila

Svetovni dan knjige

23.04.2019

 

Dananšnji dan ima v svetovni literaturi simboličen pomen. 23. aprila so umrli velikani svetovne književnosti: William Shakespeare, Miguel Cervantes and Inca Garcilaso de la Vega, UNESCO pa je l. 1995 dan razglasil za svetovni dan knjige.

Vse skupaj se je pravzaprav začelo že nekaj prej. L. 1926 so se katalonski knjigarnarji odločili, da morajo ustavit trend upadanja prodaje knjig.
V Barceloni je 23. april poseben dan. Legenda pravi, da je v bližnji vasici živel požrešen zmaj, ki je k vaščanom hodil po meso. Prav zbirčen ni bil, bil pa je nenasiten. In tako se je zgodilo, da je vaščanomi zmanjkalo živali. V strahu pred zmajevim besom so se odločili, da ugodoji njegovim zajtevam in mu vsak dan podarijo otroka. Tako je spet mineval čas, dokler se ni našel junak, ki je zmaja končno premagal in gotove smrti rešil princeso. Iz zmajeve krvi je zrasel grm vrtnic, vitez je to opazil in najlepšo med njimi podaril princesi. Ta vitez je bil st. Jordi, v njefovo čast ša si katalonci 23. aprila podarjajo vrtnice.

Knjigarnarji so prišli na sijajno idejo in ob stojnicah vrtnic v spomin na velikega avtorja nepozabne zgodbe o don Kihotovih dogodivščinah, postavili še svoje stojnice s knjigami. Običaj se je prijel in prerasel v Dan knjige in vrtnice, še več, obrodil je tudi sadove. Pravijo namreč, da naj bi se samo na ta dan vsako leto prodalo več knjig kot v preostalem letu skupaj.