Dogodki in obvestila

Evropski dan pomorstva

20.05.2020

 

 

Ob Evropskem dnevu pomorstva, ki ga v Evropski uniji zaznamujemo od leta 2008 želim vsem pomorščakom njihovim družinam in zaposlenim v pomorski panogi izreči zahvalo za krepitev slovenskega zavedanja o pomorski identiteti Republike Slovenije. Namen tega Evropskega dneva pomorstva je ozaveščanje prebivalstva o priložnostih, ki jih ponuja pomorstvo, o možnostih sodelovanja med državami in vzpostavitve nove celostne pomorske politike.

 

V Resoluciji o pomorski usmeritvi Republike Slovenije iz leta 1991 se je naša politična oblast zavezala, da bo vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena, istočasno pa bo skrbela za umno rabo obalnega območja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter pomorsko pravno ureditev skladno z mednarodnimi pravili. V resoluciji je izrecno obljubljeno, da bo Republika Slovenija spodbujala razvoj pomorskega in prometnega šolstva in podpirala razvoj znanstveno-raziskovalnega dela v zvezi z morjem in pomorskimi dejavnostmi.

 

In kot je že pred skoraj desetimi leti ob evropskem dnevu pomorstva zapisal naš profesor Marko Pavliha v časopisu Delo; "Morje je kri, ki daje polotoški Evropi planetarno kondicijo".Celotni članek najdete tukaj  . 

 

Dekan

izr.prof.dr. Peter Vidmar