Dogodki in obvestila

Vtisi študentov o Erasmus izmenjavi

16.12.2021

 

Mobilnost za študij ali prakso


Lithuanian Maritime Academy

 

bor   bor1

 

Na izmenjavi sem se imel odlično, spoznal sem vrstnike iz veliko tujih držav. Imeli smo liko dogodkov (filmski večeri, internacionalna večerja...) in nekaj enodnevnih ekskurzij. Pa tudi sam študij je bil veliko bolj sproščen kot na domači univerzi.

Bor Petrovčič

 

Warsaw University of Technology

 

Odhod na Erasmus izmenjavo je bila ena izmed  mojih najboljših odločitev, ki sem jih sprejel tekom izobraževalnega procesa na Fakulteti. Za izmenjavo sem se odločil predvsem zaradi izziva, ki ga prinaša samostojno življenje in študij v tujini. V veliko veselje mi je bilo spoznati  študente z drugih držav in kultur, s katerimi smo si ustvarili prijateljske vezi, zato bi vsem,ki se odločajo za odhod na izmenjavo, le to zelo priporočal. 

Peter Zupančič

 

University of Pardubice

 

Pardubice

Erasmus izmenjava mi bo zagotovo ostala v spominu za vedno. Nedvomno ena izmed najbolj pozitivnih izkušenj v mojem življenju. 

 

Erasmus izmenjavo bi svetoval čisto vsem študentom, ker je res nekaj nepozabnega. Praktično cel semester spoznavaš študente iz celotne Evrope na katere se hitro 

tudi navežeš. Nova prijateljstva in dogodivščine ti popestrijo vsak dan in posledično čas na izmenjavi (pre)hitro teče. Življenje v tujini ti tedensko postavlja nove izive in velikokrat moraš stopiti s cone svojega udobja vendar po nekaj tednih to postane navada in del tvojega življenja.

 

Pardubice svetujem vsem, ki želijo erasmus izmenjavo izkoristiti tudi za potovanje. Praga je namreč 

nekakšen center Evrope, iz katerega je mogoče z letalom, vlakom ali avtobusom obiskati večino evropskih držav. Poleg tega pa je Češka za študente zelo ugodna.

Erik Rastovac


Mobilnost za prakso

SHAPE (NATO), Mons, Belgija

 

Januarja sem začel spremljati situacijo glede korona virusa, ko sem zasledil prve novice na Twitterju, vendar sem računal, da bodo ukrepi dovolj učinkoviti, da se virus ne bo širil tudi po Evropi. Nekaj dni pred odhodom v Belgijo z avtom, sem že bil malo v strahu, če bodo 29. 2. še vedno vse meje odprte, ko sem se odpravil, saj je v tistem času Avstrija že razmišljala o zaprtju meje z Italijo.

 

IMG_20200324_140850Drugega marca sem začel s prakso in že prvi dan sem prejel letak o korona virusu in tem, kako se zaščititi. Poleg tega so bila po vseh stavbah alkoholna razkužila za roke, po vseh televizijskih postajah pa so prenašali novice o virusu in navodila WHO, kako se pred okužbo zaščititi.

 

Prvi teden je bila že zaznana prva okužba enega zaposlenega, vendar ni bil nikoli na delovnem območju, tako da je vse delovalo še naprej normalno. Teden kasneje, v četrtek, smo bili obveščeni, da je bila še ena oseba okužena, ki pa se je nahajala v stavbi, kjer sem bil tudi jaz in moj oddelek, natančneje eno nadstropje pod mano, celotni teden prej. Na srečo sem takrat že dobil službeni laptop in tako smo začeli 12.3 delati večinoma od doma, a že z naslednjim tednom bomo izmenoma delali tudi v pisarnah, tako da bo lahko ena oseba v vsaki pisarni. V teh dveh tednih karantene se ni spremenilo veliko glede mojega dela, razen da pojem veliko več čokolade, ter da ne rabim likat srajc :) Med drugim so še vedno dovoljeni sprehodi in rekreacija na odprtem, tako da izkoriščam te sončne dni s tekom po naravi.


Jernej Drinovec


 

University of Pardubice

 

Snezka PardubiceNaša izmenjava na Češkem poteka odlično, imamo nekaj študijskih obveznosti, prosti čas pa izkoriščamo za potovanje po državi.

 

Mogoče smo sedaj še najbolj pasivni, kar se tiče odkrivanja države, saj se bliža izpitno obdobje in se kopičijo obveznosti :) 

 

Fotografija je iz izleta na Sněžko.