Dogodki in obvestila

COVID-19 - spremljanje poteka epidemije (15. 1. 2021)

25.01.2021

 

Ocena stanja

Kljub črnogledim napovedim, ki se jih sliši zadnje dni, podatki zaenkrat tega ne kažejo. Glede na današnje, imajo vsi kazalci, razen sprejema v bolnišnice, negativen trend. 

 

Če se bodo trendi nadaljevali, lahko čez kak teden pričakujemo, da se bo povprečno število dnevno potrjenih primerov znižalo pod 900.

 

Skrbi lahko naraščajoč trend sprejetih v bolnišnico, ki lahko v enem tednu naraste na povprečno 125 dnevno. Zasedenost bolnišnic ima zaenkrat rahlo naraščejoč trend, ne kaže pa, da bi lahko število bolnikov v bolnišnicah v kakšnem tednu preseglo 1230.

 

Prav tako kaže, da bi se lahko zasedenost intenzivne nege ohranila na približno 200 bolnikov dnevno. Povprečno število dnevno umrlih ima negativen trend, ki trenutno kaže, da bi lahko v tednu dni padel na povprečno manj kot 20 umrlih dnevno. 

  Reprodukcijsko število R, računano na osnovi potrjenih primerov, je padlo pod 1 in trenutno znaša 0.97, žal pa je R, računan glede na sprejeme v bolnišnice, narastel na 1.02.   Dolgoročne modelske napovedi kažejo, da bi lahko val zajel  do 250 tisooč oseb, Pesimistični model SIR kaže, da bi se lahko val zavlekel do sredine julija, bolj optimistični model SI pa kaže, da bi val lahko trajal do začetka marca.   V DSO naj bi se val zaključil do konca meseca, če ne bo prišlo do drugega vala okužb oz. zunanjih vnosov. Skupaj naj bi val zajel cca 11000 oskrbovancev.   Trenutno kaže, da bi lahko v tem valu umrlo do 3300 oseb. Trenutna stopnja smrtnosti je 2.13%. Do sedaj pa je bilo okužene že približno 7% populacije.   Vse regije imajo trend zniževanja incidence in R.  R je za vse regije pod 1.   V EU je R 1,04, vendar ima trend zniževanja. Žal smo po pojavosti še vedno na tretjem mestu, vendar pa nas utegne kmalu prehiteti Portugalska.  

 

Glede na primerjave R in incidenco med državami se zdi, da nihče ne ve natančno kateri ukrepi so pravi in kateri ne. Vsi primeri pa kažejo na to, da je popolno zaprtje lahko kratkoročno učinkovito, doseženo stanje pa je izredno težo obdržati.

 

IR 15 jan

 

Opomba v zvezi z zasedenostjo bolnišnic:

Ocena rasti zasedenosti je bila napačna, saj je bil danes prvi objavljen podatek 1130 in ne 1266. To  spremeni kratkoročno napoved zasedenosti in sicer naj bi v tednu dni dosegli povprečje 1280 dnevno.

 

bolnisnice 15 jan

 

Arhiv napovedi in več informacij

Celotno poročilo

Celotno poročilo (regije)

 

Drugo mnenje: