Fakulteta za pomorstvo in promet
open sidebar

Dogodki in obvestila

Nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb - veljavnost od 08.11.2021

08.11.2021

 

Spoštovani zaposleni in študentke in študenti,

 

V Uradnem listu št. 174/2021 je bil dne 6.11.2021 objavljen nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki začne veljati 8. 11. 2021. Z navedenim odlokom se uvajajo naslednji ukrepi:

 

  1. Za vse zaposlene in druge osebe, ki opravljajo delo na kakršnikoli drugi pravni podlagi pri delodajalcih in za študente velja, da morajo izpolnjevati pogoj PCT. Veljavnost pogoja PCT dokazujejo z enim od pogojev, ki so navedeni v 2. členu tega odloka (besedilo tega člena objavljeno na dnu tega dopisa,  istovetnost pa oseba dokazuje osebnim dokumentom ( študentje lahko dokazujejo istovetnost tudi s študentsko izkaznico, če ima le ta fotografijo). V vseh zaprtih javnih prostorih je obvezna kirurška maska ali FFP2 maska in razkuževanje rok. Maske iz blaga niso več dovoljene.

 

  1. Za zaposlene in druge osebe, ki opravljajo na kakršnikoli drugi pravni podlagi delo na UL FPP velja:
  • Pogoj PCT s testom HAG in testom HAG za samotestiranje je izpolnjen, če delo začne opravljati največ 48 ur po odvzemu brisa.
  • Samotestiranje se izvaja na delovnem mestu - v kabinetih.
  • Zoper osebo, ki ne izpolnjuje pogojev PCT bomo ukrepali skladno s predpisi, ki urejajo varnost in zdravje pri delu in predpisi, ki urejajo delovna razmerja ter skladno s kolektivno pogodbo.
  • Pedagogom ni potrebno imeti maske pri izvajanju študijskega procesa, če to izvajajo za pregradnim zaščitnim pleksi steklom ali podobnim materialom.

 

  1. Za študente velja:
  • Obvezno je trikrat tedensko testiranje s testi HAG za samotestiranje v prostorih fakulzeze. Lokacija : Računalniška učilnica R2, vsak delovnik med 08.00 in 16.00 uro.
  • Študentom pripada 15 testov na mesec za opravljanje samotestiranja.

 

  1. Drugo:
  • Sredstva za samotestiranje zaposlenih in študentov se zagotavljajo iz Proračuna RS.
  • Na vidnem mestu na vstopu v stavbe  so objavljena obvestila o obveznem izpolnjevanju PCT pogoja, o obvezni uporabi ustreznih mask in o načinu preverjanja PCT pogojev. Na UL FPP poteka preverjanje PCT pogojev po pooblaščeni osebi za preverjanje PCT pogojev, ki jih opravlja Robert Brsa, tajnik fakultete. 

 

Z lepimi pozdravi,

 

izr.prof.dr. Peter Vidmar

        dekan

 

 

 

 

Besedilo 2. člena predmetnega odloka:

 

Pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (v nadaljnjem besedilu: pogoj PCT) je izpolnjen, če se osebe izkažejo z veljavnim osebnim dokumentom in razpolagajo z enim od spodaj navedenih dokazil, in sicer:

 

Pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (v nadaljnjem besedilu: pogoj PCT) je izpolnjen, če se osebe izkažejo z veljavnim osebnim dokumentom in razpolagajo z enim od spodaj navedenih dokazil, in sicer:  

1. z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;  

 

2. z digitalnim COVID potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR (v nadaljnjem besedilu: EU DCP);  

 

3. z digitalnim COVID potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku;  

 

4. z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19, s katerim izkazujejo, da so prejele:  

 

– drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishieldproizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;  

 

– odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja;  

 

5. z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni;  

 

6. z dokazilom o prebolevnosti iz prejšnje točke in dokazilom o cepljenju iz 4. točke tega člena, s katerim dokazujejo, da so bile v obdobju, ki ni daljše od 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom cepiva iz prve alineje 4. točke tega člena. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.