Fakulteta za pomorstvo in promet
open sidebar

Programska oprema in gesla

INFORMACIJE O PROGRAMSKI OPREMI IN GESLIH ZA DOSTOP DO NJE

Digitalna identiteta

Vašo digitalno identiteto na UL predstavljata vaše uporabniško ime in vaše geslo. Uporabniška imena imajo obliko e-naslova (npr. jn1234@student.uni-lj.si). Če svoje digitalne identitete še nimate, jo lahko na tem portalu prevzamete, v nasprotnem primeru pa lahko spremenite svoje geslo, popravite podatke, povezane z vašo digitalno identiteto, ali pa izveste pozabljeno geslo. Digitalno identiteto prevzamete na povezavi https://id.uni-lj.si/.

 

Nastavitve poštnega predala

Študentje si lahko uredite poštni predal za lažje komuniciranje v okviru univerzitetnih dejavnosti. Za dostop do poštnega predala potrebujete svojo digitalno identiteto.

 

Vašo digitalno identiteto na UL predstavljata vaše uporabniško ime in vaše geslo. Uporabniška imena imajo obliko e-naslova (npr. jn1234@student.uni-lj.si). Če svoje digitalne identitete še nimate, jo lahko prevzamete (navodila v sklopu digitalna identiteta na tej strain). Vaš privzeti e-naslov je enak vašemu uporabniškemu imenu (npr. Jn1234@student.uni-lj.si). S pomočjo te povezave si lahko ustvarite prijaznejši e-naslov oz. psevdonim (npr. janez.novak@student.uni-lj.si).      V vaš elektronski nabiralnik na strani https://www.google.com/a/student.uni-lj.si vstopate samo z uporabniškim imenom oblike ab1234@student.uni-lj.si in ne z vašim psevdonimom. Nalaganje te strani traja nekoliko dlje, saj se podatki sproti prenašajo k partnerju.

 

Brezplačen dostop do zbirke Microsoft Offfice 365

Spletne storitve Office 365 so na voljo brezplačno redno oz. izredno vpisanim študentom Univerze v Ljubljani. Študenti se morajo za uporabo te storitve strinjati z Microsoftovimi pogoji uporabe. Prenos storitve je možen tukaj  Za prijavo uporabite svojo digitalno identiteto
Pogosta vprašanja in odgovori so dostopni tukaj.

 

Brezplačna namestitev licenčne programske opreme Microsoft (Imagine)

Brezplačna Microsoftova razvojna orodja in programska oprema za strežnike je na voljo samo študentom UL po standardni verziji. Do Premium verzije so upravičene samo STEM (Science, Technology, Engineering, or Math) fakultete. Med programi so tudi operacijski sistemi: Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8, programi, kot so Visio 2010 ter mnogi drugi.

 

Pravila in pogoji uporabe so dostopni tukaj.

 

Brezplačen dostop do programa Fusion 360 Autodesk in Autocad LT – 3 letna študentska licenca

Gre za programsko opremo namenjeno risanju v 2D in 3D tehniki. Na voljo je za operacijske sisteme Windows in Mac. Za aktivacijo je potrebno klikniti povezavo kjer piše “Are you student? Get it free for 3 years” in v nadaljevanju ustvariti uporabniški račun. Po registraciji prejmete namestitveno datoteko.

 

https://www.autodesk.com/products/fusion-360/students-teachers-educators

https://www.autodesk.com/products/autocad-lt/overview

 

SOLIDWORKS Student Standard

 

Teh licenc imate neomejeno in se jih prenese iz  https://www.solidworks.com/support/community-download

 

SOLIDWORKS STUDENT STANDARD

  1. Pojdite na spletno stran https://www.solidworks.com/support/community-download.
  2. Izpolnite obrazec in pod »I already have a Serial Number that starts with 9020« izberite »Yes«.
  3. Izberite verzijo 2022-2023 (če potrebujete starejšo verzijo, jo lahko izberete tukaj).
  4. Kliknite »Request Download«.
  • Namestite in aktivirajte program s serijsko številko »90200054429154035BD266F4«.

Na elektronski naslov se prejme serijsko številko, ki se jo uporabi pri namestitvi programa. Licence nameščene s to serijsko številko bodo delovale do 31. julija 2023 oz. 1 leto od namestitve – kar pride prej.

Eduroam

Eduroam je mednarodno združenje brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. V prostorih fakultete imate študentje brezplačen internet. V omrežje Eduroam se prijavite z digitalno identiteto UL. Kombinacijo uporabniškega imena in gesla lahko preverite na ID portalu s funkcijo Preverjanje uporabniškega imena in gesla. Ko se prijavljate v omrežje Eduroam, morate pri uporabniškem imenu vpisati vse, tudi @student.uni-lj.si

 

Navodila za povezavo na brezžično omrežje Eduroam so na voljo na spletni strain Arnesa https://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo/.  Na tej povezavi so objavljenja navodila za povezavo na brezžično omrežje Eduroam z napravami, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows, OS X, Adroid, iOS, Linuy ali Windows Phone.

 

Programska oprema Matlab

Matlab je zmogljivo vsestransko orodje s knjižnicami in vgrajenimi funkcijami, primerno za obdelavo velikih zbirk podatkov s kompleksnimi numeričnimi kalkulacijami, podprto z vizualizacijo z različnimi grafi.

 

Študentska licenca je na voljo brezplačno pod pogojem, da si študentje uredijo digitalno identiteto UL. Na spodnjih povezavah se nahajajo navodila za pridobitev licenčnega ključa in navodila za namestitev na vaš osebni računalnik.

 

Pomoč pri namestitvi programske opreme MATLAB lahko najdete na naslednji spletni povezavi: https://www.uni-lj.si/matlab/index.html

 

Campus Wide License_University of Ljubljana.pdf

MathWorks_MATLAB_install_instructions_student_v1.0.pdf

 

 

iMath: Inteligentni sistem za učenje matematike

imath2V projektu iMath razvijamo napredne algoritme učenja. Spletno mesto povezuje portal MathE s skladiščem matematičnih nalog za študente, ki študentom omogoča samostojno ovrednotenje svojega znanja na izbranih področjih matematike. Preko iMath projekta uporabniki z univerz, združenj, javnih organov, agencij za usposabljanje, šol, udeleženci mednarodnih konferenc o izobraževanju lahko spremljajo razvoj na projektu sodobnih tehnologij za poučevanje matematike.