Fakulteta za pomorstvo in promet
open sidebar

Dodatne raziskovalne dejavnosti in informacije

Fakulteta v sklopu svojega raziskovalnega in razvojnega dela izvaja in sodeluje v številnih različnih dejavnostih.

 

Leta XX je ustanovilo svoje Slovensko društvo za znanost v prometu (SDZP), da bi povezalo znanstvenike – raziskovalce in strokovnjake, ki se ukvarjajo s transportno problematiko v najširšem smislu.

 

ICTSLeta 1996 je društvo pričelo z organizacijo Mednarodnega znanstvenega posvetovanja o prometni znanosti (ICTS).

 

PrometV približno istem obdobju se je fakulteta pridružila Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kot sozaložnik znanstvene revije, ki se danes imenuje PROMET – Traffic&Transportation.

 

Sicris

 

Bibliografije raziskovalcev fakultete krasijo številni zapisi o kakovostnih in odmevnih znanstvenih objavah v mednarodno priznanih znanstvenih revijah ter znanstvenih monografijah, prav tako pa jih zelo veliko deluje v vlogi recenzentov in/ali sourednikov uglednih znanstvenih revij ter v vlogi članov programskih odborov številnih mednarodnih konferenc, srečanj in simpozijev. 

 

ARRSPrav tako se na Fakulteti za pomorstvo in promet lahko pohvalimo s sodelovanjem na številnih projektih – tako mednarodnih, kakor domačih. Slednji so raziskovalne in strokovne narave, temeljni in aplikativni, financirani iz proračuna in trga.

 

EU

V želji po centralizaciji informacij in dokumentov, ki so povezani z znanstvenim delom, se tudi na področju EU trudijo vzpostavljati portale, ki bi raziskovalcem olajšali iskanje podatkov in informacij, razpisov, partnerjev, … Med slednjimi so EOSC, Funding & tender opportunities, idr.

 

Napoved na osnovi projekcije

Raziskovalci UL FPP so vključeni v raziskave vpliva novega koronavirusa na promet, kar je privedlo do matematičnega modeliranja pandemije. Razvili so dva modela, fitVirus in fitVirusCOVID19, za spremljanje poteka epidemije COVID-19. Njihove analize pa so redno objavljene v COVID-19 napovedniku

 

 

Za več povezav …