Dogodki in obvestila

MED OSMoSIS - Mediterranean governance for Strategic Maritime Surveillance and Safety issues

06.06.2022

 

V Opatiji je potekala dvodnevna konferenca projekta MED OSMoSIS - Mediterranean governance for Strategic Maritime Surveillance and Safety issues, pri katerem sodeluje 10 partnerjev iz osmih mediteranskih držav. Projekt je sofinanciran iz programa Interreg MEDITERAN, v njem pa poleg Slovenije sodelujejo še: Grčija, Španija, Italija, Portugalska, Francija, Črna Gora in Hrvaška.

 

Cilj projekta je razvoj več modulov oz. aplikacij za dejavnosti pomorskega nadzora, ki bodo poenostavile postopke izmenjave informacij, in omogočile nadaljnji razvoj regionalnih in lokalnih pametnih vtičnikov (smart plug-in), ki podpirajo interoperabilnost nadnacionalnih sektorskih sistemov. To bo omogočilo boljši pregled nad situacijo in bolj celovito informacijo o razmerah na kraju samem, kjerkoli v Sredozemskem morju ali na območju Atlantika bo to potrebno.

 

V sklopu projekta bodo raziskovalci pregledali še uporabo sedanjih smernic in zmožnosti, ki se razvijajo v okviru modela za izmenjavo podatkov po okriljem projekta CISE (skupno okolje za izmenjavo informacij).

 

Na drugem dnevu konference je viš. pred. mag. Valter Suban predstavil sistem zbiranja pomorskih podatkov v Sloveniji.

 

Več

 

med osmosis

Vir: Projekt ‘MED OSMoSIS‘ predstavio softverska rješenja za pomorski nadzor i akcije traganja i spašavanja na Mediteranu

 

Foto galerija