Fakulteta za pomorstvo in promet
open sidebar

Dogodki in obvestila

Dan pomorstva

07.03.2024

 

7. marca obeležujemo v Sloveniji dan pomorstva, v spomin na sprejem Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije.

 

Morje ni le vir življenja, zibelka pomorstva in modri obraz našega planeta, marveč je na žalost tudi prizorišče mnogoterih problemov, katere večinoma ne zakrivi morje, marveč ljudje. To je še en zaskrbljujoči dokaz, da modrina Zemlje prepogosto ne odraža modrosti njenih človeških prebivalcev, ki brezglavo uničujejo naravo in podnebje.

Zato so ključnega pomena znanstveno-pedagoške in raziskovalne ustanove kot je denimo naša Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, ki z izobraževanjem, usposabljanjem in vzgojo bodočih pomorščakov in preostalih prometnih in logističnih strokovnjakov bistveno zmanjšuje verjetnost človeških napak. Znanje in veščine so skupaj z izkušnjami najboljša preventiva.

Ob slovenskem dnevu pomorstva od srca čestitamo našim sedanjim in bivšim študentkam in študentom, pomorščakom, prometnim in logističnim  delavcem ter vsem, ki imate radi morje in pomorstvo. Naj bo Slovenija takšna, kot je narisano na slovenskem grbu: evropska država na morski strani Triglava.