Fakulteta za pomorstvo in promet
open sidebar

O klubu

Predsednikova beseda

Pečat AJK FPP_blue_smallSlovenci smo pomorski narod. Vsaj del nas je vedno živelo  ob morju. Z njim so se zraščala  naša hotenja, želje, delo  in dejavnosti. Slovenci smo dobri pomorščaki. Že zdavnaj smo po morjih vodili ladje, vzdrževali stroje, ki so jih poganjali, in skrbeli za blago, ki so ga prevažale. V zadnjem pol stoletju  študenti iz Pirana plovejo po svetovnih morjih in marsikaterega našega poveljnika lahko  štejemo  med vzorčne kapitane, ki poveljujejo tudi največjim ladjam na svetu. V zadnjih letih primanjkuje Slovencem pravega pomorskega duha zato je na Fakulteti za pomorstvi in promet zrasla plemenita ideja kako mladim vliti ljubezen do morja. Akademski jadralni kljub Fakultete za pomorstvo in promet deluje v simbiozi s Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu s skupnim ciljem popularizacije jadranja in predvsem pomorstva.

 

Začetki

ajkAJK FPP je še zelo mlad klub, saj je bil ustanovljen šele novembra 2007. Prva regata, ki so se je mladi akademci FPP- ja udeležili pa je bila Univerzitetna regata 2006, kjer je Fakulteta za pomorstvo in promet z dvema posadkama in najetima jadrnicama zasedla  1. in 2. mesto. Ob velikem navdušenju zaradi odličnega uspeha so se nato kaj kmalu odločili, da bodo z aktivnim jadranjem nadaljevali, zato so kar  kmalu začeli razmišljati  že o svojem plovilu in ga nato precej časa iskali. Poleti 2007 so v Miljah pri Trstu našli malo rabljeno jadrnico tipa Evolution 10. Ob pomoči naših študentov so jadrnico uredili in jo usposobili za plovbo. S tem pa se je nato začelo njihovo udejstvovanje na regatah slovenske in mednarodne scene. O klubu in njegovih prvih mesecih aktivnega delovanja smo se pogovarjali s predsednikom kluba Petrom Vidmarjem.

 

Čeprav je AJK FPP relativno majhen in mlad klub je za aktivno delovanje potrebno precej truda. Največji doprinos k dobrim rezultatom na regatah ima seveda posadka jadrnice, ki jo sestavljajo po večini študentje FPP, ki večkrat na teden trenira, nabira ure plovbe in skrbi za barko. Veliko dela pa vzame nabava delov in opreme, vzdrževanje plovil, vsa potrebna administracija in pa iskanje donatorjev in sponzorjev za kar skrbi vodstvo kluba. Ob tem bi se rad zahvalil našim glavnim donatorjem Luki Koper, Splošni plovbi Portorož, Adriatic Slovenici in Banki Koper.

 

Namen kluba

Krst SolarieOsnovni namen kluba je, da organizacijsko in kadrovsko poskrbimo za čim večjo popularizacijo jadranja in pomorstva nasploh kot športa in za bodoče pomorce dela in stila življenja. Prvi  korak je bil udejstvovanje na regatah in s tem opozarjanje nase med študenti ter širši okolici ter podjetji, ki delujejo v pomorski dejavnosti. Naslednji koraki pa bodo usmerjeni v organizacijo predavanj in tečajev jadranja, ki bodo primarno namenjeni študentom in zaposlenim FPP in v naslednjih fazah študentom in zaposlenim celotne Univerze v Ljubljani in pa seveda vsem, ki imajo radi morje. 

 

Sodelovanje z ostalimi jadralnimi klubi

ČlaniKot mlad  klub nismo imeli še veliko možnosti skupnih akcij z drugimi klubi. Kot prvi sosedje si pa večkrat pomagamo z jadralnim klubom Pirat in z jadralnim klubom Burja iz Izole. Imamo pa vzpostavljene povezave z večino klubi na obali, s katerimi želimo v bodoče okrepiti sodelovanje.

 

Dokumenti kluba: