Fakulteta za pomorstvo in promet
open sidebar

Športne dejavnosti

Veslanje kot športno dejavnostjo študentov na Fakulteti za pomorstvo in promet obstaja že vse od davnega 1998. Za razliko od modernega veslanja, pri katerem se vesla v solo, dvojicah pa vse do osmic, se na fakulteti vesla z desetimi veslači/veslačicami in krmarjem. Poleg tega se ne uporablja lahkih karbonskih čolnov, marveč 9 metrske, eno tono težke »kuterje«.  

 

Šport je fizično zahteven in naporen, zaradi tega pa je tudi krasen način tako za izgubo odvečnih kilogramov kakor za  pridobivanje na mišični masi.

 

Treningi potekajo čez teden od ponedeljka do četrtka, ob različnih urah ter trajajo okrog ene ure. Ob začetku se posadka zbere pred čolnarno, kjer najprej pripravi čoln, potem pa se po ukazu krmarja ogreje, zatem pa se odveže od pomola in izpluje. Po treningu se kuter zopet priveže, oprema pa se pospravi na kopno. Za konec ekipa izvede še pozdrav.  

 

Cilj treningov je ne le izboljšavanje časa proge, ampak tudi izboljšavanje samega sebe kot posameznika in pripravljanje na veslaške regate, ki se odvijajo tako pri nas kot tudi po celi Evropi in se jih ekipa vsakoletno udeležuje. Poleg težkih treningov se pa posadka zna tudi zabavati, tako da se s čolnom odpelje na pijačo ali pa pripravi piknik pred čolnarno.  

 

Kotakt:

Lovro Veber

041-412-149

lovro.veber@gmail.com

V sklopu Fakultete za pomorstvo in promet se odvijajo tudi treningi jadranja. Krmar Matej Potokar s svojo ekipo izvaja treninge na 10-metrski regatni jadrnici Solaria.

 

Treningi se odvijajo dvakrat do trikrat na teden, običajno v ponedeljek, sredo in petek. Seveda se pa je treba prilagajati vremenskim razmeram, predvsem vetru.

 

Treningi potekajo tako, da se ekipa zbere v čolnarni, kjer jadra, in opremo naloži v čoln ter se z njim odpelje do jadrnice. Tam je potrebno Solario pripraviti za trening, kar pomeni, da je treba vse vrvi speljati, zložiti in pripraviti za uporabo. Namestijo se jadra, preden se dvignejo pa ima ekipa kratek sestanek. Namen sestanka je dodelitev vlog posameznim članom posadke. Nato se jadrnico odveže in trening se prične. Treningi običajno trajajo dve do tri ure. Po opravljenem treningu se jadrnico ponovno priveže, vse vrvi in jadra pospravi ter opremo odnese nazaj na kopno. Ponovno sledi sestanek, v katerem se naredi obnovo dneva, kaj je bilo dobro in kaj ne. Tako se trening zaključi.

 

Poleg treningov pa obiskujemo tudi regate, ki se odvijajo večinoma v Sloveniji, pa tudi v tujini. Torej, cilj je narediti veliko dobrih uspehov v jadralski sezoni, se ob tem veliko naučiti in seveda se zabavati.

 


Kontakt:

Luca Babnik

 

lucababnik98@gmail.com

Udeležba košarkarjev FPP na ligaških tekmovanjih ŠO Univerze na Primorskem

Študentska organizacija Univerze na Primorskem je tudi letos priredila ligaška tekmovanja fakultet v različnih športih. Povabljena je bila tudi naša fakulteta, ki je začela z zmago svojih košarkarjev proti ekipi FAMNIT-a. Drugi krog košarkarske lige je znova postregel s tokrat še prepričljivejšo zmago ekipe naše fakultete, ki jo sestavljajo Hubelič, Tomšič, Rodela, Šavron, Knapič, Medved in Testen. Tretji krog košarkarske lige je prinesel napet boj med našo fakulteto in Turistico, ki se je končal z zmago naše ekipe za točko. Član FPP košarkarjev Devin Knapić je o tekmi menil tako: »Tekma je bila napeta, čeprav menim, da naša zmaga ni bila nikoli vprašljiva. Ekipa FTŠ nas je presenetila v vseh pogledih. Zadnje minute nismo odigrali najbolje, a pomembna je zmaga. Odgovornost prevzame tisti, ki je v najboljšem položaju za met. To pot sem izkoristil svojo priložnost in ni mi žal. Čestitke nasprotni ekipi, ki se je hrabro upirala in ni dovolila da bi se sprostili.«
(iz zapisa Andreja Maljavca)


 

Trenutna lestvica (15.1.2019)

 

Tekme

Zmage

Neodločeno

Poraz

Točke

Razlika

FPP

3

3

 

 

9

14

Famnit

2

1

 

1

3

5

FM

2

1

 

1

3

-5

Turistica

2

 

 

2

0

-6

FZV

1

 

 

1

0

-8

 


Slika košarkaške ekipe FPP

(foto: Valeria Gržentić)

slika_košarkarska ekipa

Na FPP bomo organizirali tudi odbojkarsko ekipo. O dejavnostih vas bomo pravočasno obvestili.